• Blog

Voetklachten: Door de slipper? Voorkom dit ook in de winter!

Als het warmer wordt trekken we sneller (teen)slippers aan in plaats van de dichte schoenen. Ook gebruiken mensen in de winter een slipper ook wel als een soort pantoffel, of gaan dan op vakantie naar de zon en lopen ineens veelvuldig op slippers ipv de schoen.

Maar het lopen op (teen)slippers geeft snel klachten aan de voeten. De positieve effecten van het dragen van slippers in de zomer is dat het verkoelend is voor de voeten. Maar de negatieve effecten van het lopen op slippers: het geeft een grotere kans op blessures. Veelgehoord zijn hielspoor, overbelasting en likdoorns:

  • Bij hielspoor ontstaat er kalk op de peesplaat aan het hielbeen. De verkalking van de peesplaat aan het hielbeen gaat regelmatig samen met een ontsteking van de pees die onder de voet door loopt en het hielbeen verbindt met de bal van de voet.
  • Overbelasting kan in het hele lichaam voorkomen. Veelvoorkomende oorzaken voor fasciitis plantaris, zijn: een te korte achillespees of te korte kuitspieren, overgewicht en overbelasting door veel sporten. Als de kuiten, hakken, voeten en scheenbenen overbelast raken, kunnen teenslippers de boosdoeners zijn. Dan gaan we als fysiotherapeut kijken naar hoe we lopen op teenslippers:
    Tijdens de klapperende beweging die de voet maakt tijdens het lopen op teenslippers, komt de hiel los van de slipper. Hierdoor komt de peesplaat op de voet onder spanning te staan. Ook vormt de voet zich tot een soort klauw om te voorkomen dat de slipper afglijdt. De voet wordt niet goed afgewikkeld.
  • Likdoorns ontstaan meestal door slecht zittende of knellende schoenen en het dragen van slippers. Likdoorns ontstaan door veel wrijving op één plek of een verkeerde stand van de voeten. Met het dragen van slippers staan de voeten al gauw verkeerd.

Behandeling
Er zijn verschillende manieren om fasciitis plantaris te behandelen, waaronder een nachtspalk, oefentherapie en Dry needling. Met oefentherapie kun je de voet toch versterken, en de stand van de voet verbeteren. Zo verklein je de kans dat de klachten in de toekomst terugkomen. Voor direct 2 gratis oefeningen in de mailbox kunt u een mailtje sturen naar

Daarnaast kunnen we de hulp van andere specialisten inschakelen, bijvoorbeeld in het terugdringen van overgewicht en het adviseren over inlegzooltjes of steunzolen. Hiervoor hebben wij een samenwerking met Johan den Dulk.

Advies aan diegene die tijdens een zonnige vakantie of in de winter toch teenslippers willen blijven dragen

  • Koop een (teen)slippers of pantoffel met een stugge zool. Als je deze kunt dubbelvouwen, is het een teken dat de slipper niet stevig genoeg is.
  • Overweeg sandalen te kopen in plaats van slippers. Sandalen zijn evengoed luchtig voor in de zon, en het dragen van deze schoenen is een stuk beter voor de voeten.

Heeft u klachten opgelopen deze zomer en wilt u de gratis oefening, extra advies of een behandeling? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met 06 200 414 00 of stuur een mailtje naar